gototopgototop

Aromaterapi for kropp og sinn

Det finnes mange viktige nervepunkter på ryggen, som vi også kan massere under aromaterapien. (Foto: Julie Alvsø)Det finnes mange viktige nervepunkter på ryggen, som vi også kan massere under aromaterapien. (Foto: Julie Alvsø)Aromaterapi er som regel to ting, nemlig massasje og aromaterapi, som begge er selvstendige behandlingsformer. Aromaterapi er noe vi omgir oss daglig – på kjøkkenet i mat og i form av krydder som timian, basillikum, koreander og kardemomme, og i naturen som for eksempel roser, jasmin og ryllik.

Det er nærliggende å tenke på parfyme og kosmetikkprodukter når man snakker om aromaterapi, men faktum er at luktstoffene i parfyme og kosmetikkprodukter som regel er kjemisk framstilt i laboratorier – de er etterlikninger av naturens egne stoffer. Det samme gjelder legemidler, hvor virkestoffene ofte er kjemisk framstilte etterlikninger av det man antar er virkestoffene i medisinske urter.

En type urtemedisin

Aromaterapi er en gren av urtemedisinen og har flere tusen år gamle røtter fra folkemedisinen i alle verdensdeler. I aromaterapien bruker vi imidlertid plantenes eteriske oljer, som er plantenes kjemiske virkestoffer eller hormoner, og som utvinnes fra forskjellige deler av plantene, det vil si blomstene, bladene, kvaen eller røttene.

De eteriske oljene brukes i massasje sammen med en bæreolje, som for eksempel mandelolje, sesamolje eller avokadoolje. De eteriske oljene utvinnes som oftest ved dampdestillering, men kan også trekkes ut i vann eller olje (maserat), i alkohol (tinktur) eller ved CO2-utvinning.

Brukes med forsiktighet

De eteriske oljene er flyktige og svært konsentrerte, og må derfor brukes med forsiktighet og kun utvortes. De kan virke etsende på hud eller slimhinner, og vi blander derfor noen få dråper i 10 ml baseolje til en massasje. De eteriske oljene kan også brukes i vann i en duftlampe eller i badekaret, hvor de først bør blandes i en baseolje for at de lettere skal blande seg med vannet.

I en aromaterapimassasje vil oljen tas inn i kroppen via to veger, nemlig via luktesansen og det limbiske system i hjernen, og direkte inn i blodbanen gjennom huden. På grunn av oppbygningen som små molekyler, har eteriske oljer en unik evne til å trenge gjennom huden og tas opp i blodbanen.

Muskler knas og eltes

Den formen for aromaterapimassasje som benyttes innenfor helhetsterapien innebærer en massasje som også påvirker musklene og bindevevet fysisk. Musklene knas for å løse opp knuter og spenninger, og bindevevet påvirkes for å drenere ut avfallsstoffer og sørge for god blodsirkulasjon. Skjelettet påvirkes via tilhørende muskler og sener.

Eteriske oljer inneholder en lang rekke kjemiske bestanddeler som virker på nervesystemet, hormonsystemet, sirkulasjon- og immunsystemet, hud, muskler og kroppsvev, og reproduksjonssystemet.

Virker på hypotalamus?

Som nevnt når de eteriske oljene det limbiske system i hjernen via luktesansen, og det finnes teorier som går ut på at oljene virker på hypotalamus, som blant annet kontrollerer apetitten og seksuldriften, og at de virker på de endokrine kjertlene, som kontrollerer frigivelse av hormoner. Det er bevist at de eteriske oljene angriper bakterer og virus i laboratorieforsøk (1).

Man bør ikke bruke eteriske oljer i tidlige stadier av svangerskapet. Man bør heller ikke bruke eteriske oljer på huden rett før man skal ta solbad. Eteriske oljer er kraftfulle virkestoffer, og bør behandles med respekt og forsiktighet. Enhver behandler bør kjenne til en del kontraindikasjoner, det vi si tilstander der man kanskje ikke bør bruke eteriske oljer.Urter og krydder fra kjøkkenet er fulle av medisinske virkestoffer.Urter og krydder fra kjøkkenet er fulle av medisinske virkestoffer.Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.