gototopgototop

Basilikum er også et populært krydderBasilikum er også et populært krydderBasilikum

Ocimum basilicum

En ettårig plante som normalt blir 20-50 cm høy. Urten er lite hardfør og må i Norge dyrkes på en varm plass, eventuelt i vinduskarmen eller i et veksthus. Basilikum hører naturlig hjemme i India, Midt-Østen og på noen øyer i Stillehavet. I middelhavs- området har basilikum vært dyrket i tusenvis av år. Til Vest-Europa kom urten i det 16. århundre, og europeiske nybyggere hadde den med til Amerika og Australia. Det finnes to hovedtyper basilikumolje. En mild, europeisk (søt linaloltype) og en orientalsk, svært hudirriterende (kavikoltype). Bare den første er rimelig trygg å bruke på huden. Olje av den søte linaloltypen fremstilles i det sørlige Europa, Nord-Afrika, Asia og USA. Den skarpe kavikoltypen fremstilles i Afrika.

Utvinningsmetode

Dampdestillering av hele den overjordiske delen av planten.

Oljens karakteristikk

En fargeløs til blek gul olje med en lett, frisk, søt og krydret duft med en undertone av balsam. Effekten er opplivende og går over i en varm, komfortabel følelse. Middels til høy tone.

Aromaterapeutisk bruk

Basilikum er veldig fin for fordøyelsessystemet, og hjelper mot dårlig fordøyelse, magekramper, kolikk, magekatarr, tarmkatarr, tarmgass, forstoppelse, kvalme og oppkast.

Basilikum virker febernedsettende ved forkjølelse og influensa. Den antiseptiske virkningen er bra for luftvegene og mot hoste, kikhoste, sår hals og dårlig ånde. Den kan også hjelpe mot vorter, akne, sår, utslett, hudinfeksjoner, ringorm og kløe.

Denne oljen er fin ved leddbetennelser, revmatisme og urinveisplager. Den virker på nervesystemet og hjelper mot hodepine, migrene, depresjoner, nervøse spenninger, søvnløshet. Den kan også prøves mot slangebitt og insektstikk.

Forsiktighetsregler

Den skal ikke brukes under graviditet, av barn opp til 12 år (puberteten), og av de med epilepsi. Basilikum kan forsterke virkningen av insulin og blodsukkersenkende medisiner, og samtidig bruk av basilikum og slike medisiner bør derfor unngås.

Går fint sammen med

Sammen med peppermynte og rosmarin er den topp til eksamen, for å huske og være klar i hodet. Basilikum er dominant, og den er bra sammen med sitrusoljer og sandeltre.

Egenskaper

Antidepressiv, antiseptisk, apetittvekkende, avgiftende, bakteriehemmende, beroligende, blodrensende, febernedsettende, fordøyelsesregulerende, insektavvisende, krampeløsende, luftdrivende, magestyrkende, markmiddel, melkedrivende, menstruasjonsfremkallende, nervestyrkende, slimløsende, smertestillende, svettedrivende, styrkende, urindrivende, varmende.

Innholdsstoffer

Linalol, methyl chavicol, eugenol, limonene, citronella.

Spesielt

Chakra: Hals, hjerte og solar plexus.

Basilikum i folketradisjonen

En svært aromatisk urt, som i tillegg til å brukes i matlagingen, også har medisinske egenskaper (gjelder både urten og den eteriske oljen som utvinnes fra den). Navnet basilikum kan komme av det greske ordet ”basilikos”, som betyr ”kongelig”, og man mener
at planten kan ha blitt brukt i en olje til salving av konger og er en konge verdig. Derfor kalles den også for kongeurt på norsk.

I indisk folketro er basilikum viet til gudene Krishna og Vishnu, og dyrkes ofte rundt templene. Bladene blir lagt på brystet til de døde for å beskytte sjelene deres. Siden inderne ser på basilikum som en hellig plante, spiser de den ikke.

Som kjærlighetsmiddel har basilikum rykte på seg for å kunne vekke følelser og stimulere de seksuelle instinktene. Unge italienerinner brukte den for å sjarmere og trollbinde menn de ville innynde seg hos. Eterisk olje brukes for å vekke til live et seksuelt forhold, eller for å hjelpe dem som er engstelige eller uerfarne.

Ifølge legenden fant man basilikum rundt Jesu grav etter oppstandelsen, og i greskortodokse kirker lager man fremdeles vievann med basilikum. I Vest-Europa ble urten i lange tider imidlertid betraktet som djevelens urt, og den kunne være et middel mot hekser. I Hellas ser man ofte basilikum plantet utenfor husene, da man der tror at urten bringer lykke.Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.