gototopgototop

Einer har fra gammelt av blitt brukt for å rense luften.Einer har fra gammelt av blitt brukt for å rense luften.Einer

juniperus communis

 

Einer er en eviggrønn busk med små grågrønne nåler og blå bær som blir sorte etter ett års modning. Busken hører hjemme i Norge og resten av Nord-Europa, samt Nord-Amerika og Nord-Asia.

Utvinningsmetode

Den eteriske oljen som brukes i

aromaterapien dampdestilleres fra de tørkede, knuste bærene.

 

Oljens karakteristikk

Oljen er praktisk talt fargeløs, med en frisk, treaktig lukt med en pepperaktig overtone. Den blir mørkere ved lagring. Einebærolje er oppløftende for ånden og samtidig varmende og beroligende. Den er et populært afrodisiakum. Mellomtone.

Aromaterapeutisk bruk

Einer er særlig kjent for sin urindrivende egenskap og sin antiseptiske virkning på urinveiene. Gunstig virkning på tallrike plager, forgiftninger, væskeansamlinger, blærekatarr, nyrestein, utflod, sparsom eller uregelmessig menstruasjon, hemoroider, kviser og dårlig appetitt.

Einer stimulerer kretsløpet, det vil si blod og lymfe, og er dermed utmerket til avgiftning av kroppen. Den er fin mot kviser og på fet hud, cellulitter og væskende eksem. Denne varmende oljen er fin mot kalde hender og føtter, og har god virkning på artritt, reumatisme og mot muskelverk og -smerter.

Einer fremmer styrke, mot og bevegelighet, den er åndelig rensende og kan fjerne negativ energi i et rom. Den einer bra mot pms, nervøs uro, søvnløshet og stress.

Forsiktighetsregler

Den er sterkt irriterende på hud og slimhinner. Frarådes ved nyresykdom eller nyrestein, under svangerskapet, under amming og til barn under to år. Einerolje kan gi betennelser i huden ved langvarig utvortes bruk.

Egenskaper

Apetittøkende, antiseptisk, avgiftende, beroligende, blodtrykksenkende, fordøyelsesfremmende, luftdrivende, magestyrkende, oppkvikkende, sammentrekkende på glatt muskulatur, rensende, stimulerer stoffskiftet, svettedrivende.

Går godt sammen med

Bergamot, sedertre, sypress, alm, frankincense, geranium, lavendel, neroli, petitgrain, rosmarin, sandeltre.

Innholdsstoffer

Pinene, myrcene, borneo, camphene, thugene, terpenic alkohol.

Spesielt

Einebær blir brukt som krydder i for eksempel viltretter, og den eteriske oljen gir den karakteristiske aromaen til gin og genever.

Tradisjonell bruk av einer

I oldtiden ble einer brukt som røkelse for å drive bort onde ånder og som desinfeksjonsmiddel under pestepidemier. Egypterne gned einerbærolje sammen med andre ingredienser inn i huden på døde personer som et ledd i balsameringen. Ble også brukt som medisin. I Norge ble den brukt til å strø på gulvet ved festlige og høytidlige anledninger p.g.a. en særegen og frisk duft. Einerlåg (avkok av einerbar med bær) ble brukt til vask av kopper og kar som hadde oppbevart lett bedervelige matvarer. Det ga frisk duft, men det viktigste var at einerne hadde rensende og desinfiserende egenskaper. Den har også vært brukt ved ølbrygging og som tobakks – og kaffeerstatning. En universalplante i folkemedisin, brukt mot nær sagt alle slags sykdommer, både innvortes og utvortes.Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.