gototopgototop

Koriander

Coriandrum sativum

Koriander er fin for lidenskap og elskovKoriander er fin for lidenskap og elskovKoriander er en urt med opprinnelse i middelhavsområdet og Vest-Asia. Både bladene og frøene er mye brukt som krydder, men har veldig forskjellig smak og anvendelse. Korianderfrøene har blitt brukt som kulinarisk ingrediens siden oldtiden, og det er frøene som brukes i eterisk olje.

Den blir betraktet som en gledens urt og blir brukt som afrodisiakum egenskaper på grunn av fytoøstrogeninnholdet. De gamle egypterne bløtla koriander og hvitløk i vin og drakk det som afrodisiakum. Den ble også ofret til tempelgudene fordi man trodde den var hemmeligheten til lykke.

Generell beskrivelse

Koriander er en hardfør ettårig urt som kan dyrkes i Norge. Den blir 20 til 60 cm høy, har friske, grønne persilleaktige blader og rødlige/hvite blomster og aromatiske frø.

Oljens karakteristikk

Oppløftende, stimulerende, antispetisk og styrkende på nervesystemet. Den gir kraft og appetitt. Den fremmer trygghet, fred, glede og lidenskap. Den er krampeløsende, fordøyelsesbefordrende, hindrer oppblåsthet og lindrer muskelsmerter og stølhet.

Kjemiske bestandeler:

Fytoøstrogen, D-linol, alfa-pinen, beta- og delta-terpinen. Garvestoff, kaffe- og klorogensyre.

Duft

Frisk, aromatisk og søtlig krydret, pepper- og muskaktig.

Topptone

Egenskaper

Spennende, kompleks og kreativ. Virker som afrodisiakum, oppløftende på humøret, fremmer fordøyelsen og bedrer næringsopptaket. Den styrker nervesystemet. Gir velvære og indre styrke til å finne deg selv og vise din sårbarhet.

  • Fin for lidenskap og elskov
  • Bedrer humøret
  • Utmerket mot mental utmattelse og utbrenthet
  • Fin i likører og (altså) elskovsdrikker
  • Fremmer et langt liv
  • Lindrer smerter
  • Effektiv deodorant
  • Varmende ved leddbetennelser, muskelstivhet, forstrekkinger og nevralgi
Koriander går fint sammen med citrus, kvann, kardemomme, frankencence, petitgrain, sypress og einer


Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.