gototopgototop

Løvetanntinktur kan du lage selv.Løvetanntinktur kan du lage selv.Løvetann er

fin medisin

 

Løvetann er en viktig medisinplante som særlig har helbredende virkning på leveren. Den kan også brukes til generell rensing av blodet og som vanndrivende middel. Tradisjonelt er den verdsatt som bugspyttdrivende og appetittvekkende, og den kan ha en gunstig virkning på magen og hele fordøyelsessystemet.

 

Løvetann har også antireumatisk virkning. Bladene inneholder i tillegg B- og C-vitamin. Den amerikanske urtemedisineren Matthew Wood skriver at noen måneder på tinktur av løvetannrot kan klarne opp lever og gallestrukturene, fjerne stagnasjon, gallestein og hepatitt (gulsot), samt bedre fordøyelsen.

 

De unge og lyse bladene kan brukes i salat, men blir etter hvert bitre. Det er imidlertid bitterstoffene som har den gunstige virkningen på leveren, og te av løvetannblader smaker ikke verst. Jeg har brukt den mot rennende øyne, og opplever bedring etter bare et par dager med løvetannte.

 

Snorking kan også i mange tilfeller henge sammen med en belastet lever, så en leverrens med løvetann kan være verd å prøve hvis du eller dine nærmeste er plaget av det.

Løvetannroten kan brukes som «tyggegummi». Ta opp røttene, børst dem og vask dem, og la dem tørke et par dager. Deretter kuttes de opp i biter, som man tygger på for å få ut bitterstoffene, for så å spytte ut resten. De tørkede løvetannrøttene er imidlertid harde og upraktiske å spise, så det er en fin løsning og lage tinktur av roten. Da får man jo også dobbelt nytte av å ta jobben med å grave dem opp av plenen.

De børstede og vaskede røttene kuttes i biter og legges på glass. Deretter heller man over 40 prosent brennevin, du kan bruke dobbelt så mye brandy som fersk løvetannrot. Brandy er fint fordi sødmen balanserer bitterheten. Når hensikten er å rense leveren, skal man selvfølgelig være forsiktig med brandy, så tinkturen skal tas dråpevis, 3-10 dråper tre ganger om dagen. Man kan ta tinkturen over tid, fra noen uker til måneder.

Kineserne bruker løvetann for å fjerne hete i kroppen og da spesielt i leveren, men også mot byller og blemmer. Urten har lange tradisjoner og bredere bruk i vestlig naturmedisin.

Løvetann er forholdsvis ung i vår flora, hvor den jo blir sett på som ugress. Men den skal ha blitt importert som matplante, og om våren er de ferske røttene gode å bruke i suppe. Islendingene stekte røttene og spiste dem med smør om våren, og i Norge er løvetannsaft blitt brukt mot skjørbuk.

Kilder:

Matthew Wood, 1997

Våre medisinske planter, Det Beste A/S 1984Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.