gototopgototop

Riktig mat og tilskudd kan bedre stoffskiftet

Stoffskiftet er avhengig av at en rekke vitaminer og mineraler er tilstede i kroppen for at det skal foregå normalt. Lavt stoffskifte kan derfor skyldes underskudd av jod, selen, B-vitaminer eller andre vitaminer og mineraler, som kan gis som tilskudd før man eventuelt beslutter å gi kunstig tyroksin i pilleform.

Hvis du allerede tar tyroksin, kan du likevel forsøke de nevnte tiltakene og be legen vurdere om det er mulig å trappe ned bruken av tyroksin.

Lavt stoffskifte (hypothyreose) er en alvorlig sykdom med symptomer som spenner fra tretthet og depresjon til hukommelsessvikt og hjerteproblemer. Problemet består oftest i at skjoldkjertelen produserer for lite av hormonet tyroksin (T4), men kan også skyldes at konverteringen fra T4 til den aktive formen triiodotyrosin (T3) er hemmet, eller at kroppen har utviklet resistens mot tyroksin. Dette hormonet aktiverer over 100 enzymer og er sentral i styringen av stoffskiftet i alle kroppens organer.

Årsaken til at skjoldkjertelen produserer for lite tyroksin kan være flere, men den vanligste er ifølge pasienthåndboka.no betennelse i skjoldkjertelen, som igjen kan skyldes en autoimmun reaksjon (kroppens forsvar angriper egne celler). Historisk sett er jodmangel den viktigste årsaken til lavt stoffskifte, da oftest i form av struma, hvor skjoldkjertelen reagerer på jodmangelen med å bli forstørret.

Uansett årsak består den skolemedisinske behandlingen av lavt stoffskifte i å gi pasienten syntetisk fremstilt tyroksin i form av Levaxsin (T4) eller Liothyronin (T3). Lavt stoffskifte blir ansett for å være en livsvarig sykdom, slik at behandlingen med kunstig tyroksin er ment å vare livet ut. Veiledning om ernæring og kosttilskudd er ikke en del av den tradisjonelle behandlingen av hypothyriose.

Nedenfor finner du flere artikler som viser at riktig kosthold og kosttilskudd kan være til hjelp for den som lider av hypothyriose. Dessuten viser flere prosjekter som er gjennomført på Norsk Høgskole for Helhetsterapi at Helhetsterpi-behandling kan øke livskvaliteten til personer som lider av hypothyriose.

Referanser:

  • The Concept of Orthoiodosupplementation and Its Clinical Implications by Guy E. Abraham, MD
  • The prevalence of thyroid dysfunction in a population with borderline iodine deficiency.
  • Clinical Endocrinology. 51(3):361-367, September 1999. Knudsen, Nils *; Jorgensen, Torben ++; Rasmussen, Susanne ++; Christiansen, Erik +; Perrild, Hans *
  • The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 83, No. 3 765-769 Copyright © 1998 by The Endocrine Society.
  • Iodine Intake and the Pattern of Thyroid Disorders: A Comparative Epidemiological Study of Thyroid Abnormalities in the Elderly in Iceland and in Jutland, Denmark Peter Laurberg, Klaus M. Pedersen, Astradur Hreidarsson, Nikulas Sigfusson, Eigil Iversen and Preben R. Knudsen
  • Selenium and thyroid hormone metabolism The Authors: Nurhan Ünüsan, Nurhan Ünüsan is Assistant Professor, based at Selçuk University, Faculty of Education, Meram Konya, Turkey.
  • The Journal of Nutrition Vol. 127 No. 6 June 1997, pp. 1214-1218 Copyright ©1997, Dietary Iodine and Selenium Interact To Affect Thyroid Hormone Metabolism of Rats1,2,3,4 Christine S. Hotz*, , Dennis W. Fitzpatrick*, Keith D. Trick, and Mary R. L'Abbé*, , 5
  • Estrogen and Thyroid Hormone Receptor Interactions: Physiological Flexibility by Molecular Specificity Nandini Vasudevan, Sonoko Ogawa, and Donald Pfaff, Laboratory of Neurobiology and Behavior, The Rockefeller University, New York, New York
  • The Hypothalamic-Pituitary-Thyroid Axis and the Female Reproductive System ANTHONY G. DOUFAS 1 , GEORGE MASTORAKOS a, 1 1 Endocrine Unit, Evgenidion Hospital, University of Athens Medical School, Athens, Greece a Address for correspondence: Dr. George Mastorakos, 3, Neofytou Vamva St. 10674 Athens, Greece. Fax: 30–1–3636229. e-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen Copyright 2000 New York Academy of Sciences
  • Increased Need for Thyroxine in Women with Hypothyroidism during Estrogen Therapy, Baha M. Arafah, M.D. New England Journal og Medicine, volume 344:1743-1749, number 23


Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.