gototopgototop

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

 Rosmarin motvirker betennelse.Rosmarin motvirker betennelse.Eterisk olje

Rosmarin er antiseptisk og oppkvikkende, den stimulerer kretsløpet, hjertet, galle og lever, og er derfor fin ved leverproblemer, hepatitt og gallesteinsproblemer. Den er fin for å få ut innestengt sinne. Oljen er er lindrende ved migrene, og den hjelper til å øke konsentrasjonen. Psykologisk er den maskulin energi, som styrker selvfølelsen. Den er bra for de som er følelsesmessig og mentalt sarte.

Rosmarin er kjent for å kunne hjelpe ved en lang rekke plager: Fordøyelsesbesvær (særlig når det er knyttet til angst), forstoppelse, diaré, oppblåsthet, kolikk, tykktarmsbetennelse, revmatisme, gikt, artritt, isjias, muskelspenninger, muskelsmerter, leddsmerter, forstuvinger, aldrende hud, fet hud, akne, flass, fett hår, åreknuter, dårlig blodomløp, besvimelser, væskeansamlinger i kroppen, ødem, cellulitt, hodepine, migrene, sparsommelige menstruasjonsblødninger, menstruasjonssmerter, lavt blodtrykk, høyt kolesterol, Alzheimers sykdom, grå stær, hoste, forkjølelse, bronkitt, bihulebetennelse, astma, stress, dårlig hukommelse, dårlig konsentrasjonsevne, forvirring, depresjon, apati, nervøs utmattelse, tretthet, ubesluttsomhet og utbrenthet.

Planten 

Denne tradisjonelle legeurten er utbredt i middelhavsområdet, men dyrkes i hele verden. Rosmarin har en kamferlignende duft og en bitter, aromatisk smak. Rosmarin betyr ”havets dugg”. Den trives best i kystområder. Den er i følge 'Urtelisten' fra Statens legemiddelverk klassifisert som ”ikke-legemiddel”.

Utvinningsmetode

Den eteriske oljen, Oleum Rosmarini, utvinnes ved vanndampdestillasjon

av blad og blomster.

 

Oljens karakter

En fargeløs til blek gul olje, og den beste oljen dufter et snev av kamfer med en undertone av tre og balsam. Mellomtone.

 

Forsiktighetsregler

Må ikke brukes ved epilepsi, høyt blodtrykk eller hjertelidelser, eller under svangerskap. Være obs også under de første dagene av menssyklusen. Ved stor overdosering av den rene eteriske oljen, kan det ved innvortes bruk forekomme nyreskader, krampeanfall og kraftig irritasjon eller betennelse i slimhinnene i magetarmkanalen.

Egenskaper

Appetittstimulerende, galledrivende, leverstyrkende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, krampeløsende på mage og tarm, luftdrivende, urindrivende, svettedrivende, smertestillende, sirkulasjonsfremmende, menstruasjonsøkende, blodtrykksøkende, antiseptisk, rensende, bakteriedrepende, soppdrepende, forfriskende, oppkvikkende, stimulerende, nervestyrkende, antidepressiv, astringerende, sårlegende, hudirriterende, fremmer arrdannelse, betennelseshemmende, hjertestyrkende, hårstyrkende, antirevmatisk og antioksidant

Historisk og tradisjonell bruk

Denne tradisjonelle legeplanten er ofte nevnt i gamle urteoppskrifter. Rosmarin er viet kjærlighetsgudinnen Venus/Afrodite, som steg opp fra havet. Denne urten blir brukt i mange ritualer og sermonier. Den symboliserer hukommelse, tillitt og lojalitet, spesielt knyttet til bryllupsritualer, fordi den er et symbol på kjærlighet, og den styrker hjertet.

Rosmarin er også minnenes plante. Den er knyttet til begravelsesritualer, i respekt for de døde, og evig kjærlighet.

Shakespeare nevner Rosmarin I Ophelia. ”There`s rosmary, that`s for remembrance; pray, love, remember.”

Denne urten sies å beskytte mot onde ånder, hekseri, fryktede sykdommer, infeksjonssykdommer, pest og lignende. Den er et symbol på hell og fremgang i liv og helse! Og den har foryngende egenskaper.Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.