Brød bidrar til diabetes
Problemet med karbohydrater er at det blir for mye av dem, særlig de raske karbohydratene, det vi si sukker, fruktose, brød, poteter, ris, juice, brus og godteri. De fører til rask stigning av blodsukkeret, høy produksjon av insulin, lagring av fett og kan etter hvert lede til mer alvorlige problemer, som diabetes.
Så og si all ferdigmat inneholder mye karbohydrater. Hyllemeter etter hyllemeter på supermarkedet er fylt med supper, pulverposer, ferdigpizza, kaker, kjeks, boller, brød, mel, sukker, sjokolade osv. Også fruktdisken bugner av fristende søtsaker.
Tenk nytt
Alle som har prøvd seg på en lavkarbo-diett har vært nødt til å tenke nytt. Men det er ikke umulig, ferskvarene i fiske- og kjøttdisken har lavt innhold av karbohydrater, og i grønnsakdisken er det mest av de langsomme karbohydratene, som man trygt kan spise hvis man kutter ned på de raske. Smør og fløte er også greit.
For høyt inntak av karbohydrater fører også til at kroppens gener «jobber overtid», slik forskerne ved NTNU har vist. Det fører til betennelsesreaksjoner og immunreaksjoner, som er involvert i sykdommer som for eksempel leddgikt, cøliaki, allergi og visse stoffskiftelidelser.
Brød som sukker
Kroppen oppfatter faktisk de raske karbohydratene (de med høy glykemisk indeks - GI) på samme måte som sukker. Fordøyelsen av disse starter straks de kommer inn i munnen, og nedbrytingen går raskt, slik at kroppen får tilført energi i form av glukose i løpet av minutter.
Blodsukkeret stiger, og bukspyttkjertelen setter igang å produsere insulin for å stabilisere dette. Dermed blir glukosen ført inn i cellene i leveren, musklene og fettvevet. Vi får energi, noen blir hyperaktive, og de fleste er klar for aktivitet.
Lagres som fett
Den glukosen som ikke blir forbrukt til muskelarbeid, hjerneaktivitet og stoffskiftet, blir imidlertid sendt tilbake til leveren, hvor det dannes en viss mengde glykogen som lagres i lever og muskler som energireserve, men hvor glukosen også omdannes til triglyserider og sendes til blodet eller lagres i fettvevet.
Hvis blodsukkeret stiger for mye, så går dette ut over den kognitive ytelsen, det vil si tenkningen. I tillegg reduserer glukosen opptaket av C-vitamin og magnesium, og tapper kroppen for andre vitaminer. Samtidig hemmes immunforsvarets aktivitet, og adrenalinproduksjonen økes, i tillegg til andre uheldige virkninger.
Insulinresistens
Et par timer etter et karbomåltid synker blodsukkeret, og vi blir sultne igjen. Ved nytt inntak av (raske) karbohydrater starter prosessen på nytt. Når kroppen utsettes for stadige økninger i blodsukkeret må den produsere insulin for å kompensere. Dette kan føre til at cellene blir mindre følsomme for insulin, slik at bukspyttkjertelen må produsere enda mer insulin for å kontrollere blodsukkeret.
Også overvekt fører til at insulinproduksjonen øker ved hvert måltid, noe som igjen resulterer i lavere følsomhet for insulin. Til slutt kan cellenes følsomhet for insulin bli så lav at man utvikler insulinresistens, og det er den underliggende årsaken til metabolsk syndrom, som altså kan lede til diabetes, fedme og økt fare for hjerte- og karsykdom.
Fin balanse
Insulinet har en lang rekke virkninger på kroppen. Det setter altså kroppen i «fett-lagrings-modus», men påvirker også metthetssenteret i hjernen, slik at sultfølelsen forsvinner. Likevel er det en fin balanse mellom insulinnivået og blodsukkernivået i forhold til når sultfølelsen setter inn. Dette spørsmålet har forskerne så langt ikke løst.
Endokrinolog Michael Scwartz ved universitetet i Washington mener insulinets hemmende effekt på sultfølelsen på den ene side, og dets funksjon med å lagre fett normalt skulle være i balanse. Men han mener denne mekanismen kan komme ut av balanse hvis hjernecellene mister følsomheten for insulin på samme måte som muskel- og fettceller gjør hvis de får for mye.
Glukosenivået i blodet må uansett ned på et visst nivå, og hvis det kommer så lavt at du blir sulten før insulinet synker til nivået hvor kroppen begynner å brenne sitt eget fett, kan man være inne i en ond sirkel.
Kilder:
NTNU, «Genenes favorittmat» www.forskning.no, 2011
Jacobsen m.fl. Sykdomslære 2009
Forfatter og skribent Gary Taube, New York Times, 2002
Professor (Ph.D) Mary Enig og Sally Fallon «The truth about Saturated fat».
Gode råd er gratis
Kosthold og helse
Ryggproblemer
Urtemedisin
Aromaterapi
Eteriske oljer
Søk på problem, urt etc.
Oversett
Hjelp kroppen å helbrede seg selv
Naturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.